lördag 28 februari 2009

Vägen av Cormac McCarthy


Har nyss läst ut Vägen av Cormac McCarthy. Den var skriven på ett väldig speciellt sätt, jag hade svårt att sluta läsa, och den var samtidigt så hemsk. Jag ville veta hur det gick (och vad som hänt) samtidigt som jag inte ville det.

Boken ska komma som film nu i år. Den skulle kommit tidigare men har blivit försenad. Jag vet inte om jag vill se den för den är ganska läskig skulle jag tro. På sidan om filmen en bit ner finns lite diskussioner om boken och filmen, intressant att läsa.

"En far och hans son vandrar ensamma genom ett nedbränt amerikanskt landskap.Kylan är genomträngande och snön som faller blandas med askan i luften. Himlen är släckt på ljus.
Deras destination är kusten, men de vet inte om något väntar på dem där. Allt de har är en pistol att försvara sig med mot de laglösa gäng som rör sig längs vägen, de kläder de bär på kroppen, en kärra med mat de hittat - och varandra.
Vägen är en djupt gripande berättelse om en resa. På ett hypnotiskt kraftfullt sätt ställs kärleken mellan en far och hans son mot en hopplöst skrämmande framtid. Det värsta och det bästa som människan kan åstadkomma genomströmmar detta mörka, intagande mästerverk."

Bokrea 2009

Jag har handlat lite på bokrean. Förr om åren handlade jag mycket mer, men nu är böcker så billiga året runt att det inte behövs så mycket.

Första dagen på bokrean, den 24 februari, så var jag inne på SF-bokhandeln. Där köpte jag följande:

Dexters dunkla drömmar av Jeff Lindsay, inbunden för 55:-
Missing white girl av Jeffray J. Mariotte, i pocket för 29:-
The Witch Queen av Jan Siegel, i pocket för 39:-

Sedan köpte jag lite böcker i Akademibokhandeln i Huddinge den 26 februari:

Pappersväggar av John Ajvide Lindqvist, inbunden för 79:-
Libers världsatlas, inbunden för 99:-
DVD-box med 4 filmer av Hayo Miyazaki för 299:-

Har också beställt lite böcker från CDON.com eftersom de var väldigt billiga där:

Väderälvorna av Daisy Meadows, inbundna 29:- st
Tandligan av Helena Bross, inbunden 39:-
Maken av Dean Koontz, inbunden 59:-
Brödraskapet av Robyn Young, inbunden 59:-
Equinox av Michael White, inbunden 59:-
Det femte barnet av Doris Lessing, inbunden för 59:-

Bild på böckerna kommer snart :)


torsdag 19 februari 2009

Thomas Harris - När lammen tystnar, Röd drake & Hannibal


Såg filmen Röd drake från 2002 efter Thomas Harris bok med samma namn eftersom den gick på TV3 här om kvällen. Har även sett den äldre Manhunter från 1986. När jag såg Manhunter hade jag inte läst boken och var inte så imponerad, men innan filmen Röd drake så såg jag filmen När lammen tystnar och läste båda böckerna. Har Manhunter på vinden på VHS. Nyinspelningen Röd drake känns mer trogen boken.

I början på den här boken/filmen så kommer FBI agenten Will Graham på att Hannibal Lecter är den som mördat (och ätit upp delar av) flera personer. Hannibal hamnar i fängelse och Will slutar på FBI efter en skada och tänker inte arbeta mer med profilering. Men han får besök och kommer än en gång in i en utredning där en seriemördare ska hittas innan han mördar igen. Spännande och läskigt. En av de första böcker med temat som jag läste och den har nog gjort sitt till att få mig intresserad av CSI och liknande serier på TV.

Filmen När lammen tystnar från 1991 tyckte jag verkligen var suverän när den kom. Har inte sett den på ett tag men ska se den efter Röd drake eftersom vi nu äntligen inhandlat den på dvd. Spännande och inte för enkel handling. Tyvärr så knyter inte filmen ihop med Manhunter eftersom den filmen inte blev en succé, så alla referenser mellan dem som man hittar i boken har tagits bort här.

Fortsättningen Hannibal (filmen från 2001) är dock inget vidare, handlingen är för enkel jämfört med de tidigare. Jodie Foster som spelade Clarice i När lammen tystnar tackade nej till filmen för den var inte lika bra som den innan och jag håller med. Tyckte inget vidare om boken men såg filmen ändå. Författaren spinner vidare på den för populära Hannibal Lecter och gör honom nästan till en person man ska känna för. Nej, tack!

Boken Hannibal rising (filmen från 2007) står fortfarande i bokhyllan, den har jag inte ens vågat läsa än. Är lite rädd att Hannibal Lecter blev lite för populär efter filmerna. Han är ett monster och i varje fall i boken Hannibal så blir det lite för mycket. Här känns det som om man ska gå till början och tycka mer synd om stackars Hannibal. Filmen har jag inte sett heller.

Midvinterblod och Sommardöden

Jag har läst Mons Kallentofts bok "Midvinterblod". Jag tyckte det var kul att den utspelade sig i Linköping och man kände igen sig. Det handlar om polisen Malin Fors. Fortsättningen "Sommardöden" utspelar sig på sommaren. Nästa bok ska heta "Höstoffer" och borde komma i maj om jag förstår adlibris rätt. Påminner lite om Ann Cleeves serie som liksom dessa böcker utspelar sig vid olika årstider. Har läst att det ska vara dels en triologi och dels en bok för varje årstid, får se om det blir 3 eller 4 böcker.

"Det är den kallaste vintern i mannaminne och ute på den blåsiga, snötäckta Östgötaslätten hittas en man hängd i ett ensamt träd. Hans frusna kropp är illa tilltyglad. Hela tillvägagångssättet påminner om ett gammalt asablot. Men rör det sig verkligen om ett människooffer? Och varför har någon gett sig på Bollbengan, mannen som hänger i trädet och som alltid varit utstött av resten av samhället?

Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördaren. En jakt som tar henne djupt in i människans kyliga mörker. Hon fö
ljs åt av Bollbengans ande som svävar under de kalla stjärnorna och manar på Malin att ta reda på hans historia.

Midvinterblod är första delen i en trilogi om kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen. Det är en otäckt suggestiv berättelse om gamla oförrätter, hemligheter och de fruktansvärda saker som människor kan utsätta varandra för.
"

"Det är den varmaste sommaren någonsin i Östergötland. Linköping dallrar i hettan och i de omgivande skogarna rasar de värsta skogsbränder trakten sett. Tidigt en morgon hittas en fjortonårig flicka irrandes naken och våldtagen i stadens största park. Flickan själv minns ingenting och kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollega Zeke tvingas försöka nysta i de få ledtrådar som finns. Men hur hamnade flickan i parken och vem är förövaren? Malin, som själv har en dotter i samma ålder, berörs mycket illa av det som hänt. Samtidigt anmäls en annan flicka försvunnen av sina föräldrar och kort därpå görs en fasansfull upptäckt vid en badplats utanför staden.

Sommardöden har kommit till Linköping, och drömmen om en härlig sommar förvandlas under några julidagar till en fruktansvärd mardröm.

Sommardöden är andra delen i Mons Kallentofts trilogi om kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen som inleddes med den kritikerhyllade boken Midvinterblod. Det är en omskakande berättelse om övergrepp, förtvivlad kärlek och djupaste hat."

Dollhouse


Nu har en ny serie av Joss Whedon, Dollhouse, börjat. Den hade premiär den 13 februari 2009 på FOX. Nu så ska TV400 visa den i Sverige med början i vår (undrar när det är?). Enligt de som sett den så var första avsnittet ok men inte mer än så, fast det kan ju bli bättre. Serierna Buffy och Angel växer ju med tiden så jag ska ge den en chans tänkte jag.

Dollhouse handlar om en illegal organisation som har "Actives" eller "Dolls" som de ger vilka minnen som helst. Echos som spelas av Eliza Dushku är en av de "Dolls" som får minnet raderat efter varje uppdrag för att få nytt implanterat. Echo minns inget av sitt tidigare liv, eller...

måndag 16 februari 2009

Stora Bokbytardagen den 5 mars 2009

Den 5 mars 2009 så är det The world book day. I bloggen Stora Bokbytardagen så står det om att man kan ta med sig en bok den dagen och byta med någon. Om jag har tid så ska jag vara på Sergels torg kl 12:00 - 13:00 och hoppas att det är många andra där som vill byta böcker :)

På önskelistan - mappar från Rusta


Vi har alla våra cd och dvd i mappar som vi köpt på Rusta. Det får plats 144 skivor i varje mapp och det är en dragkedja runt om så inga filmer ramlar ut. Speciellt bra för mappen med alla barnfilmerna som barnen hämtar när de vill se på film.

Jag har försökt att sortera dem lite så vi har barnfilmer i en mapp, skräck i en och så vidare. Nu börjar det bli fullt och nya filmer får sättas in där det finns plats. Det gör att det är svårt att hitta filmerna, vi är i desperat behov av nya. På Rusta har de varit slut de senaste 4 gångerna jag varit där trots att de finns på hemsidan. Hoppas att de kommer in snart. Skulle behöva 2 eller kanske 3 just nu för att få lite mer ordning.

söndag 15 februari 2009

Seven Pounds


Filmen Seven Pounds hade premiär den 6 februari 2009 här i Sverige. I reklamen innan har man inte fått veta så mycket om handlingen och det var rätt tycker jag. Filmen börjar med att Ben (Will Smith) ringer in och rapporterar ett självmord, sitt eget! Sedan får man se vad som leder fram till detta beslut. Filmen var lite långsam ibland, men jag gillade den (mer än Tomas) och ger den nog 4 av 5 i betyg.

"Ben jobbar som skatteutredare och är djupt deprimerad efter hans frus bortgång. Han har svåra skuldkänslor för de misstag som han begått i det förflutna. Han beslutar sig för att ta sitt liv, men innan han gör det så ser han till att hjälpa sju andra personer som hamnat fel i tillvaron och förändrar deras liv för alltid. Under tiden träffar han Emily, en vacker kvinna med hjärtproblem och blir förälskad. Hans planer blir mer dunkla och svåra att genomföra."

onsdag 11 februari 2009

Medium


Serien Medium från 2005 visas antingen på TV4 eller på TV400. Nu i dagarna har säsong 5 börjat i USA, hoppas att den kommer hit snabbt!

Jag gillar serien inte bara för att Allison Dubois drömmer och ser saker som gör att hon kan hjälpa till att lösa olika brott. Hon jobbar tillsammans med distriktsåklagaren Manuel Devalos och polisen Lee Scanlon. Jag tycker om att trots sitt ovanliga jobb så har hon en familj, man och tre barn, och ser ut som en vanlig mamma. Läste att skådespelaren Patricia Arquette som spelar Allison blev arg på skaparna av serien för att de ville att hon skulle gå ner i vikt. Hon tyckte att om hon ska spela en trebarnsmamma så ska hon se ut som en också och inte som en för smal modell. Hejja!

TV-serien bygger på det amerikanska mediet Allison Dubois liv. Hon har också skrivit en bok om sitt liv, "Kyss dem inte farväl" som jag skulle kunna tänka mig att läsa. Finns ju i pocket och 39:- är inte mycket.

Skumtimmen


Nu har jag läst ut "Skumtimmen" av Johan Theorin. Öland på sommaren, kan det bli mer sommar? Men i boken är det mer höst och tomt när alla turister åkt hem. Gillade boken och är sugen på att läsa "Nattfåk" också, men det blir nog när den kommer i pocket.

"En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet försvinner en liten pojke på norra Öland utan några som helst spår. I dagar och veckor letar familjen, polisen och frivilliga efter honom.

Mer än tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat samtal från sin far, sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han har fått ett brev utan avsändare med posten. Brevet innehåller en liten pojkes sandal.

Julia återvänder motvilligt till barndomens ö och sin åldrige far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann.

Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen."

onsdag 4 februari 2009

Nasses STORA film


Jonatan tittar på Nasses stora film från 2003 just nu. Det är en av mina favoriter med Nalle Puh. Lagom spännande och många bra sånger som jag kommer på mig själv att tralla med i. Skönt att barnen fortfarande gillar Puh och inte bara vill se snabba, våldsamma tecknade filmer som är förklädd reklam för figurer och kort.

"Nasse är försvunnen! Den lilla kompisen med det stora hjärtat är ledsen och har gett sig ut i Sjumilaskogen på egen hand. Hans vänner, Nalle Puh, Tiger, Kanin, I-or och Ru kan inte förstå varför. Ända till de inser att det är deras fel. De har nämligen inte tagit Nasse på allvar - bara för att han är så liten. Vilket misstag! Nu gäller det att hitta Nasse fortfarae än kvickt. Till sin berättelser som visar att man aldrig är för liten för att göra stordåd!

Nasses STORA film bjuder på värme, gemenskap, spännande äventyr och massor av goda skratt för både stora och små. Särskilt små. Filmen innehåller nya härliga sånger av Carly Simon."

Få personliga boktips på bok.nu


Har testat en ny boksida på nätet bok.nu som verkar kul. Man sätter betyg på böcker man läst och så får man förslag på böcker som man kanske kommer att gilla.

Man kan också ha en lista på de böcker man läser nu och på de böcker man vill läsa. Bra sätt att komma ihåg alla böcker man tycker verkar spännande. Listan med favoritböcker har jag inte använt än, men det kommer väl det med. Man kan också göra egna listor, ska fundera lite på det.

tisdag 3 februari 2009

For Better or for Worse

Jag har följt serien For Better or For Worse som Lynn Johnston började rita 1979 i många år, och har köpt alla album för att följa familjen Patterson. Ett tag fanns serien med i en svensk serietidning (minns inte vilken, Larson! kanske?) under namnet "I nöd och lust". Första albumet kom 1981 och sedan har serien samlats i drygt ett album om året, och nu den 17 mars så kommer det sista. Det står högst upp på önskelistan! Då kommer jag att ha 31 album hemma!!!

Man får följa familjen som består av mamma Ellie, pappa John och barnen Michael och Elizabeth. Styrkan i böckerna tycker jag är att barnen växer upp och föräldrarna blir äldre, de åldras i takt med serien går vidare. Den är rolig, tänkvärd, sorlig. Allt!

Barnen Michael och Elizabeth växer upp och träffar partners och bildar själva familjer. Man vill verkligen veta hur det går för alla. Verkligen en serie som jag kommer att sakna, familjen känns mer som vänner än som personer i en serie. Tur att man kan få sin dagliga Strip Fix på FBorFW hemsidan. Nu när Lynn Johnston slutat med berättelsen har hon gått tillbaka i tiden och fyller ut och berättar lite mer. Härligt att det inte är helt slut än!

måndag 2 februari 2009

Scream 3


År 2000 kom den tredje filmen, Scream 3 (inte så mycket fantasi med namnen). Åter igen har Wes Craven regisserat.

"Scream 3 tar vid där tvåan slutade. Den här uppföljaren startar med gänget från Woodsboro som nu befinner sig i California. Sidney Prescott lever isolerat medan resten av gänget är involverat i produktionen av den nya "Stab 3", baserad på händelserna som tog vid under Woodsboro-morden. När en mystisk mördare börjar döda besättningen i "Stab 3", blir allt alldeles för bekant för alla inblandade. Sidney tvingas ut från sitt gömställe och spelet börjar om igen, den här gången med det mest blodisande slutet hittills."

Läste för ett tag sedan att det är möjligt att det blir en Scream 4. Neve Campbell, Courtney Cox och David Arquette verkar vara med i nya filmen. Kommer att se den när den kommer på dvd, men inte mer än så.

Scream 2

Uppföljaren till Scream 2 från 1997 (bara ett år efter ettan) är också bra, men inte lika bra som ettan. Handlingen är att det har gjorts en film av det som hände i första filmen, titeln är "Stab". När filmen har premiär börjar morden igen och huvudpersonerna som överlevde första filmen är i fara igen...

"Sidney har flyttat till en annan stad för att starta ett nytt liv. Hon känner sig äntligen trygg, men en kväll ringer telefonen:

- "Hello Sidney, remember me?"

Det finns speciella regler man måste följa för att lyckas med en uppföljare.

* Den måste innehålla fler mord.
* Mordscenerna måste vara ännu grymmare och blodigare."

Scream


Jag har alltid gillat skräckfilmer. När jag äntligen var stor nog att hyra dem så såg jag alla filmer som fanns i den lilla videobutiken i Vimmerby (där min pojkvän under en del av gymnasietiden bodde).

När Scream kom 1996 så tyckte jag om den. Inte bara för att Wes Craven som också gjort Terror på Elm Street regisserat den. Den var kul och inte så läskig, men har man sett så mycket skräckfilm som jag så vet man ju hur det brukar vara precis som personerna i filmen.

"Casey väntar på sin pojkvän Steve, de ska se en skräckfilm under kvällen. precis när Casey ska sätta på popcorn, så ringer telefonen, det är inte Steve...

Du vet väl att det finns speciella regler du måste följa för att överleva en skräckfilm.

1. Du måste vara oskuld.
2. Du får inte dricka sprit eller ta droger.
3. Och du får inte under några som helst villkor säga: Jag är snart tillbaka..."

Ljudet av ditt hjärta

Nu har jag läst ut den tredje boken om Edward och Bella; "Ljudet av ditt hjärta" av Stephenie Meyer. Lättläst och lagom spännande. Men Bella är ju inte alltid så smart tycker jag, får se hur det går i sista boken "Så länge vi båda andas" som ska komma till Bokus vecka 12.

"Bella? Edwards mjuka röst hördes bakom mig. Jag vände mig om och såg honom jogga uppför trappan, med vindrufsigt hår efter att ha sprungit. Han omfamnade mig genast, precis som på parkeringsplatsen, och kysste mig igen. Kyssen skrämde mig. Den var för laddad och hans läppar pressades alltför hårt och desperat mot mina - som om han var rädd att vår tid höll på att rinna ut.

En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt för att ta ut sin hämnd på Bella som åter igen befinner sig omgiven av fara. Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och sin vänskap med Jacob. Och hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar.

Men Bella har också ett annat val att göra - valet mellan liv eller död. Men vad är vad?"

Vita nätter av Ann Cleeves


Nu har jag läst ut den andra boken om polisen Jimmy Perez på Shetlandsöarna. Den första boken "Svart som natten" utspelade sig på vintern, nu var det sommar och nätterna var ljusa. Det skrevs mycket om hur ljust det var och hur svårt det var att sova. Det måste ju vara samma ljus som här skulle jag tro, och visst är det ljust men det överdrevs lite tycker jag. Annars var boken bra, lite seg i början men bättre mot slutet. Nästa bok "Rött stoft" utspelar sig på våren, och den ligger på min nästa beställningslista.

"Midsommar på Shetlandsöarna, den tid på året när fåglarna sjunger vid midnatt och solen aldrig går ner. I en avlägsen dal, precis vid vattnet, ligger Herring Gallery. Här förbereder man en vernissage, och Jimmy Perez, poliskommissarie på ön, är en av gästerna. Det är förvånansvärt nog ganska glest med besökare, trots att många inbjudits. Så anländer en okänd, välklädd man, går fram till en målning och brister i häftig gråt. Perez tar honom åt sidan och det framgår att mannen inte vet vem han är och varifrån han kommer. Och så är han plötsligt försvunnen. Nästa dag hittas han mördad i en lada intill, med en clownmask för ansiktet..."