måndag 17 augusti 2009

Vinterdöd

Läste ut Vinterdöd av Rennie Airth igår kväll. Det är tredje och avslutande boken i triologin om John Madden. Den första boken var Mörkrets flod och den andra Blodröd våg. Tycker nog bäst om den första boken, men minns knappt den andra. Tyckte den här var bra, synd att det är slut på serien nu. Den här boken utspelar 1944. Det hoppar ca 10 år i varje bok (första 1921 och andra 1932).

"London, november 1944. Den vinterkalla staden är mörklagd på grund av kriget.
En ung polsk flicka hittas brutalt mördad. Polisens resurser är begränsade i ett London som får ta emot flyktingar från stora delar av ett krigshärjat Europa, och frågan de handfallna poliserna ställer sig är: Vem skulle vilja mörda en flykting?

Det visar sig att den unga flickan arbetade på den pensionerade kriminalkommissarien John Maddens gård och han dras in i utredningen. Tyngd av samvetskval bestämmer han sig för att hjälpa sina gamla kollegor vid Scotland Yard, Angus Sinclair och Billy Styles, att lösa fallet. Snart inser man att mordet har sin lösning i händelser som inträffade för flera år sedan och att mördaren kommer att slå till igen. Kan Madden stoppa honom i tid?"

lördag 8 augusti 2009

Tuck everlasting

Satt framför TVn ikväll och bytta kanal lite. Hittade en film som hette Tuck everlasting från 2002, kände igen handlingen lite och tittade lite till. Det visade sig (upptäckte jag när jag kollade på imdb efter att ha sett klart filmen) att den baseras på en bok med samma titel av Natalie Babbitt.

Filmen är en nyinspelning av Tuck everlasting från 1981. Den såg jag när jag var liten och har tänkt på den ibland då och då, nu vet jag vilken film det var :) Skulle vilja se den gamla men den är nog omöjlig att få tag på.

"Den 15-åriga Winnie Foster (Alexis Bledel) är dotter till stadens mest förmögna familj. Hon är hårt hållen och drömmer om ett friare liv utanför familjägornas högsta staket. Inför hotet om att bli skickad på uppfostrings-anstalt, flyr hon ut i den stora skogen nära hemmet. Där möter hon Jesse Tuck (Jonathan Jackson) som bär på en otrolig hemlighet - han och hans familj är odödliga efter att ha druckit ur en magisk källa. Winnie och Jesse blir djupt förälskade och snart står Winnie inför valet mellan att återvända hem - eller leva för evigt tillsammans med Jesse..."

"TUCK EVERLASTING är baserad på Natalie Babbitts prisbelönta roman med samma namn Det är en varm, romantisk film om den första stora kärleken och människans eviga frågor kring tidens gång och livets mening."

onsdag 5 augusti 2009

Bok att kolla upp

Läste om en bok i en tidning på jobbet, Stilla vatten av Nigel McCrery. Den verkar lite annorlunda eftersom man får föölja polisen och mördaren paralellt, och dessutom är mördaren en gammal tant. Ska kolla upp den lite mer.

söndag 2 augusti 2009

Titanic

Var och såg på utställningen om Titanic idag. Utställningen kunde ha visat lite mer tycker jag, men den var väl ok. Man fick både Vasa och Titanic för 200:- (behöver inte gå samma dag) och på Titanic-biljetten kommer man in på Sjöhistoriska museet året ut. Sjöhistoriska har stängt till den 20/8 för renovering, men efter det så blir det nog ett besök.

Efter detta så avslutade vi dagen med att se filmen Titanic från 1997.

"Inget i hela världen kan konkurrera med Titanics episka skådespel och hisnande storslagenhet. Som vinnare av elva Oscar, inklusive Bästa Film, seglade denna enorma kärlekshistoria in i hjärtat på biobesökare över hela världen, för att slutligen visa sig bli den mest populära spelfilmen någonsin.

Den internationella storstjärnan Leonardo DiCaprio och den Oscarnominerade Kate Winslet lyser upp filmduken som Jack och Rose, de unga älskande som är åtskilda av samhällsklasserna men ändå förutbestämda att finna varandra på det "osänkbara" R.M.S. Titanics jungfruresa.

Men när det dödsdömda lyxkryssningsfartyget kolliderar med ett isberg i den kalla Nordatlanten, blir deras passionerade kärleksaffär en nervpirrande kamp för att överleva."

lördag 1 augusti 2009

Jakten på lycka

Såg filmen Persuit of happyness, eller Jakten på lycka som den heter på svenska, från 2006 igår.

"Will Smith spelar huvudrollen i denna rörande berättelse som är inspirerad av den sanna historien om Chris Gardner – en försäljare från San Francisco som kämpar för att bygga en framtid för sig själv och sin 5-årige son Christopher (Jaden Smith). När hans flickvän Linda (Thandie Newton) lämnar honom, måste Chris uppfostra Christopher på egen hand.

Chris hängivelse ger slutligen resultat när han får en praktikplats utan lön på en extremt prestigefylld börsmäklarutbildning – där endast en av tjugo praktikanter klarar sig vidare. Men utan lön blir Chris och hans son vräkta från lägenheten och tvingas sova på gatorna, på härbärgen och till och med på en låst toalett på en tunnelbanestation. Tack vare sitt självförtroende och kärleken till sin son, övervinner Chris Gardner alla hinder och blir en legend på Wall Street."

Man visste alltså hela tiden att det skulle gå bra, om man inte hade vetat om det från början hade man verkligen undrat om allt skulle gå bra. Helt ok film. Lite kul att far och son i filmen också är far och son på riktigt.