söndag 27 februari 2011

Day 3-4 – Your favorite series & Favorite book of your favorite series

En favorit är serien The Dark Is Rising av Susan Cooper. Har läst den många gånger sedan jag hittade Gråkungen på skolbiblioteket någon gång på mellanstadiet.

En ring av järn
Ovan hav, under sten
Lövhäxan
Gråkungen
Silverträdet

Gillar också Kathy Reichs serie om Temperance Brennan:

* Déjà Dead (Redan död)1997
* Death du Jour (Död idag) 1999
* Deadly Décisions (Dödligt beslut) 2000
* Fatal Voyage 2001
* Grave Secrets (Dödliga hemligheter) 2002
* Bare Bones (Dödligt allvar) 2003
* Monday Mourning 2004
* Cross Bones 2005
* Break No Bones 2006
* Bones to Ashes 2007
* Devil Bones 2009
* 206 Bones 2010
* Spider bones 2010
* Mortal Remains 2010

Eller Jeffery Deavers böcker om Lincoln Rhyme:

* The Bone Collector (1997)
* The Coffin Dancer (Dans med döden) (1998)
* The Empty Chair (2000)
* The Stone Monkey (Stenapan) (2002)
* The Vanished Man (Mannen som försvann) (2003)
* The Twelfth card (Det tolfte kortet) (2005)
* The Cold Moon (Tid att dö) (2006)
* The Broken Window (2008)
* The Buring Wire (2010)

En kort serie på bara tre böcker av Rennie Airth om polisen John Madden tycker jag är bra:

* Mörkrets flod
* Blodröd våg.
* Vinterdöd

Har alltid gillat fantasy, och läser ibland om serien om Fionavars vävnad av Guy Gavriel Kay:

* The summer tree (Offerträdet) 1984
* The wandering fire (Den brinnande stenen) 1986
* The darkest road (Son av ljus och mörker) 1987

Svårt att välja en favorit av alla serier, men Gråkungen, Mörkrets flod och Offerträdet är nog ett par av mina favoriter.

Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times

Det är nog mest ungdomsböcker och böcker som varit favoriter i många år som jag hunnit med att läsa mer än tre gånger men även andra böcker. Här om kvällen när det var det fullmåne, kom jag att tänka på Främlingar (Strangers) av Dean Koontz. I boken är många av huvudpersonerna fascinerade av "måååånen". Den har jag garanterat läst minst tre gånger, och skulle kunna tänka mig att läsa igen.

Bokrea 2011

Har handlat lite böcker på bokrean.Första dagen, onsdag 23/2, så var jag och barnen på Akademibokhandeln och kollade lite. Jag köpte ingen bok, men barnen valde några böcker:

Bellman får ett fax (en bok med Bellmanhistorier)
Kramsnö och bananflugor
Dinosaurier
dinosaurier
Rymd-Rakel
Små raringar
Värsta raringar

På lördagen var i vid Globen och handlade i En Annan bokhandel. Det var lite andra böcker än vad jag sett på nätet och Akademibokhandeln så det var kul. Blev en hel del böcker.

Långpannans lov
101 skräckfilmer du måste se innan du dör
Depeche Mode En biografi

Beställde även lite böcker på Bokus innan rean som väntar i ett paket i Tobaksbutiken i Huddinge centrum. Någon bok har ju slunkit ner på Akademibokhandeln i Huddinge centrum också. Nu är det nog bäst att läsa lite innan jag handlar mer böcker...

söndag 20 februari 2011

Glee

Har sett första säsongen av Glee från 2009.

"McKinley High är som vilken amerikansk high school som helst. Hejaklacksledarna och fotbollsspelarna är närmast kungligheter och de få tappra själarna i skolans kör anses vara nördar - och behandlas därefter.

Det vill den optimistiska spanskläraren Will Schuester (Matthew Morrison) ändra på. Trots att de flesta tycker att han är smått galen har han beslutat sig för att ta över som körledare och visa skolan, och världen, de sjungande ungdomarnas stjärnpotential.

Den från början befintliga kören består av Kurt (Chris Colfer), en kille med både röst och modekänsla, Mercedes (Amber Riley), en Beyoncé-wannabe och körens egen diva, Artie (Kevin McHale) en nördig men talangfull gitarrist, Tina (Jenna Ushkowitz) en Avril Lavigne-punkare med blåa slingor i håret, och Rachel (Lea Michele), en riktig talang som är övertygad om att hon är ämnad för stordåd. När Will sedan av misstag råkar höra Finn (Cory Monteith), en av skolans mest populära och tvålfagra fotbollsspelare, sjunga i duschen värvar han honom till kören i förhoppningen om att fler studenter ska följa i hans fotspår."

En lite småtrevlig serie om man bortser från att skådespelarna är ganska många år äldre än de 16 som de ska föreställa och inte heller har något emot att de inte riktigt pratar och tänker som man förväntar sig att 16-åringar ska göra. Mycket musik som kan vara bra men ibland lite långtråkig om man inte gillar låtarna.
Kommer att fortsätta att se på säsong 2 i alla fall, kan ju alltid surfa samtidigt som jag tittar om det blir tråkigt..

Blå gryning

Blå gryning av Ann Cleeves är den sista, fristående delen i Shetlandskvartetten. Böckerna utspelar sig vid olika årstider och nu har vi kommit till hösten.

"Det stormar bland klipporna på Fair Isle, en liten isolerad Shetlandsö. Polisen Jimmy Perez har precis återvänt hem för att presentera sin nya fästmö för föräldrarna, och trots att öborna är välkomnande finns en misstänksamhet mot främlingar. När chefen för Fair Isles fågelobservatorium hittas knivmördad på sitt kontor, med håret fullt av fjädrar, reagerar öborna med rädsla och ilska. Vid första anblicken verkar ett klassiskt kärleksdrama ligga bakom mordet. Men Jimmy upptäcker snart att det är ett kallblodigt mord som har begåtts. De tilltagande höststormarna isolerar ön och öborna från omvärlden, och helt utan hjälp från fastlandet vet Jimmy att han måste arbeta snabbt. Öborna är instängda och på helspänn, och en av dem är en mördare som kan slå till när som helst ?"

Känns som om serien är avslutad nu. Lånade boken på biblioteket på kortlån på en vecka så jag läste mest på lördagen och söndagen. Det gick lite för fort ibland, skulle tyckt bättre om att ha mer tid mellan läsningarna, känns lagom att läsa på pendeltåget så det blir lite varje dag. Gillar sättet Ann Cleeves skriver på så jag kommer att vara nyfiken om hon kommer ut med fler böcker. Betyget blir dock en trea, mest pga slutet.

1 2 3 4 5

onsdag 16 februari 2011

Josefin har läst

Josefin har läst ut ännu en bok om hästen Sigge. Det går undan. Tur att vi lånat dem på biblioteket, för om man köper dem i Akademibokhandeln där de kostar 120:- skulle det bli ganska dyrt om hon fortsätter att läsa i den farten.

tisdag 15 februari 2011

Lånat böcker

Lånade lite böcker på biblioteket igår. Josefin var den som ville dit eftersom hon läste ut den bok hon lånat för en vecka sedan. Hon lånade 4 st böcker om ponnyn Sigge i serien Bus Brobyungarnas Shettisar av Lin Hallberg. Idag på skolan (skolan var stängd, studiedag, och bara fritids var öppet) så läste hon ut boken. Tur att hon har 3 kvar, för annars skulle vi få gå förbi biblioteket varje dag.

Jonatan lånade en bok om en tjej som hade en dinosaurie som var med henne på dagis och gjorde alla dumma saker som de andra trodde hon gjorde. Han har också en bok om Dinosaurier och en om månen hemma som vi lånat tidigare.

Jag lånade en bok på kortlån, bara en vecka. Får se om jag hinner läsa ut den. Blå gryning av Ann Cleeves, den fjärde boken om polisen Jimmy Perez på Shetlandsöarna. I denna boken är det höst (hade nog gillat en bok om våren bättre nu när jag är så trött på vintern).

"Havet stormar bland klipporna på Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna. Polisen Jimmy Perez har precis återvänt hem med sin fästmö, som ska presenteras för föräldrarna.

När en kvinna hittas mördad i ett fågelobservatorium, med håret fullt av fjädrar, reagerar öborna med rädsla och ilska. Vid första anblicken verkar ett klassiskt kärleksdrama ligga bakom mordet, men snart inträffar ett till brott.

De tilltagande höststormarna isolerar öborna från omvärlden, och utan hjälp från fastlandet måste Jimmy arbeta snabbt. En mördare finns mitt bland dem som kan slå till när som helst. "

söndag 13 februari 2011

Day 01 – Best book you read last year

Har inte varit så bra på att skriva upp böcker jag läste 2010. Hittar bara ett fåtal på bloggen och jag måste ju ha läst fler, eller? Läser ju varje dag på tåget på vägen hem så det tar inte så lång tid att läsa ut en bok :S

Tror i alla fall att Boktjuven av av Markus Zusak får bli bästa boken 2010. Skrev om boktjuven på bloggen 24/4 2010.

30 days of books

Hittade en utmaning på Bokhora som jag tyckte var kul. Man ska skriva ett inlägg om dagen med en förutbestämd rubrik om böcker. Jag är några dagar efter Bokhora men kör ändå.

Day 01 – Best book you read last year
Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times
Day 03 – Your favorite series
Day 04 – Favorite book of your favorite series
Day 05 – A book that makes you happy
Day 06 – A book that makes you sad
Day 07 – Most underrated book
Day 08 – Most overrated book
Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving
Day 10 – Favorite classic book
Day 11 – A book you hated
Day 12 – A book you used to love but don’t anymore
Day 13 – Your favorite writer
Day 14 – Favorite book of your favorite writer
Day 15 – Favorite male character
Day 16 – Favorite female character
Day 17 – Favorite quote from your favorite book
Day 18 – A book that disappointed you
Day 19 – Favorite book turned into a movie
Day 20 – Favorite romance book
Day 21 – Favorite book from your childhood
Day 22 – Favorite book you own
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t
Day 24 – A book that you wish more people would’ve read
Day 25 – A character who you can relate to the most
Day 26 – A book that changed your opinion about something
Day 27 – The most surprising plot twist or ending
Day 28 – Favorite title
Day 29 – A book everyone hated but you liked
Day 30 – Your favorite book of all time

fredag 4 februari 2011

Splice

Hyrde filmen Splice från 2009.

"Guillermo del Toro-producerad Sci-fi-thriller, av Cube-regissören Vincenzo Natali med Sarah Polley, Adrien Brody

Sci-fi-thriller om två unga vetenskapsmän som spränger både lagens och etikens gränser i ett livsfarligt experiment: att sammanföra mänskligt och animaliskt DNA."

Borde inte blivit förvånad över att en film av Guillermo del Toro är lite speciell, påminner väldigt mycket om både Barnhemmet och Pans Labyrint i stilen. Men att fimen är på engelska gör att jag förväntar mig en annan sorts film, mer amerikansk sci-fi. Vet inte riktigt vad jag tycker, efter filmen så kunde jag inte bestämma mig för om den var bra eller inte. Det blir godkänd, men inte mer.

1 2 3 4 5

The Lovely Bones

Hyrde filmen The Lovely Bones från 2009 som baseras på boken "Flickan från ovan" av Alice Sebold.

"När den 14-åriga Susie Salmon blir mördad lämnar hon ett oavslutat liv efter sig. Nu befinner hon sig på en märklig men vacker plats mellan liv och död där hon måste hjälpa sin far att få fast hennes mördare och skydda sin familj innan hon äntligen kan gå vidare. Detta är en film fylld av hisnande spänning, hopp och kärlekens helande kraft."

Jag tyckte boken var bra och var nyfiken på filmen. Det var ett tag sedan jag läste boken men filmen kändes ganska lik boken. Kommer inte riktigt ihåg allt i boken, men filmen var snyggt filmad och bättre än vad jag först trodde. Det var lite skillnader mellan filmen och boken men det kändes ändå ok.

1 2 3 4 5