måndag 30 april 2012

Eld

Var förbi Sf-bokhandeln idag med barnen. Hade inte tänkt köpa något, bara titta. Men det fanns kvar signerade ex av Eld, och man fick en tygkasse och knappar. Jag kunde inte låta bli. Nu får vi se hur fortsättningen på Cirkeln är, bara bara tre andra böcker att läsa ut först...

Köpte också lite böcker i Emmaus secondhandbutik. Jag hittade Kampen om Järntronen, Kungarnas krig och  Svärdets makt för 20:-. Barnen köpte också tre böcker var, billigt. Gillar secondhand :)


söndag 29 april 2012

Äntligen!

Har hämtat boken Styggelsen av Amanda Hellberg på biblioteket och ska nu läsa den. Hurra!

Tycker för övrigt att omslagen på Döden på en blek häst och Tistelblomman är mycket snyggare. Skulle kunna tänka mig att en anledning till att jag missade den här boken är att omslaget inte tilltalar mig alls lika mycket som Döden på en blek häst som verkligen fick mig att bli nyfiken på boken. Synd att missa en bra bok, men nu får jag hoppas att den lever upp till mina förväntningar bara.

lördag 28 april 2012

Fatta eld & Revolt

Hade med mig del 2 och 3 i Hungerspelstriologin på vår påsklovssemester.

Fatta eld

"En cynisk teve-värld där deltagarna tävlar med livet som insats. Detta kan vara verklighetens underhållning i framtiden...

Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna - och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar - inklusive de två killar som slåss om hennes gunst. Varje val hon gör får ödesdigra konsekvenser. Och det är då huvudstaden blottar sin slutgiltiga fälla...

"Fatta eld" är den andra delen i den gastkaramande trilogin om "Hungerpelen".


Jag hade väldiga problem under läsningen. Eftersom Tomas inte lästa första boken var det ju totalt omöjligt att prata om det jag läste, och det ville jag ju göra då det var så spännande hela tiden! På baksidan stod det följande: "Segerturnén blir ett spel på liv och död, ända fram tills nästa Hungerspels lottning, då det mest osannolika inträffar." Jag gissade inte rätt på vad som skulle hända trots att jag gissade hela tiden. Sträckläste boken och fortsatte direkt med nästa.
 
Revolt
(Hoppar över en del av texten på baksidan då jag tycker att den avslöjar för mycket).

"...I de två första delarna av Hungerspelen vävde Suzanne Collins en otroligt tät intrig, nu kommer upplösningen. Hungerspelen har blivit en internationell försäljningssuccé världen över."

Sista delen i trilogin är lite mer splittrad än föregångarna. Katniss har svårt att komma över allt som har hänt och hantera allt som förväntas av henne. Boken är trots det väldigt spännande och utläst på rekordtid.

Efter böckerna är jag ännu mer sugen på att se filmen Hungerspelen som går på bio nu. Den släpps på dvd i juli och då lär jag köpa den direkt!

Betyg:
1 2 3 4 5

PS. På flyget hem satt en tjej och läste Fatta eld. Hon läste intensivt och när alla andra släkte lamporna och tittade ut när vi skulle landa så var hon nog den enda med tänd lampa som satt och läste. Så spännande kan en bok vara ;)

Hungerspelen

Hittade ett gammalt inlägg om Hungerspelen som jag inte publicerat. Måste väl göra det innan jag skriver och fortsättningen :)

Läste ut Hungerspelen av Suzanne Collins igår kväll.

"Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!


Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...


Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television – som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak – tittarsiffror."

Boken var väldigt obehaglig ibland och man kan inte säga för mycket om handlingen utan att avslöja för mycket. Trots att boken var väldigt spännande så ville jag inte fortsätta med del 2 och 3 direkt, kanske p.g.a. av den var så pass våldsam. Jag ville inte ha mer av samma sak utan var tvungen att smälta allt jag läst först. Men när det gått ett tag kommer jag att läsa om huvudpersonerna igen och se hur det går i nästa hungerspel.


Betyg:
1 2 3 4 5

PS. Boken påminner mig mycket om Stephen Kings bok Maratonmarschen från 1979 som filmats som The Running man som också är en tävling där den överlevande vinner.

"Amerika i en mörk, alternativ framtid.
Varje år ansöker ett stort antal pojkar, varav hundra antas, till Maratonmarschen. Ray Garraty, 17 år, har lyckats bli antagen. Hans mamma är skräckslagen, för hon vet villkoren - och oddsen. Väl på startplatsen är det för sent att dra sig ur. Här möter Majoren dem. Majoren i de mörka glasögonen som ingen säger emot. Det är han som står bakom denna exempellösa framgång, detta spel med 99 förlorare och en vinnare.Maratonmarschen följs i detalj av TV-kameror och upphetsade folkmassor längst vägen. Vinsten är ofattbar - vad vinnaren själv önskar under resten av livet. Men priset är högt, de som inte längre orkar eller går för långsamt skjuts.


Pojkarna som deltar är alla övertygade om att de ska segra. Men från de första lätta snabba stegen passerar de olika stadier av krämpor; skavsår, kramp, feber och olika stadier av tvivel. Tvivel på att de ska kunna vinna, på meningen med denna kamp på liv och död. Allianser och vänskapsband knyts - och bryts när en gevärssalva snabbt och skoningslöst fäller den som sackat efter en gång för mycket."






Tistelblomman

Läste ut Tistelblomman av Amanda Hellberg på påsklovet. Det är den tredje boken om Maja Grå. Har bara läst del två, Döden på en blek häst, och tyckte den var äldigt bra. Del ett, Styggelsen,är slut hos förlaget, men jag står i kö på den på biblioteket och hoppas kunna läsa den snart.

Det kanske inte passar så bra att läsa en bok om ett spökhus på skotska höglandet när man sitter i värmen i skuggan vid en pool, men den var läskig ändå. Fick rysningar och kände obehag trots att spöket bara var i en bok.

Boken är lättläst och jag läste ut den rekordsnabbt. Ser fram emot nästa bok om Maja Grå :)

"Modern spökhistoria i systrarna Brontës anda "Nej. Jag kan inte berätta om det där. Inte än. Jag är inte redo för allt det andra som skulle tränga fram då. Alla hans frågor som jag inte skulle kunna svara på. Skrämmande och omöjliga frågor om vem jag är. Vad jag är. Hur det kommer sig att jag kan se mer än andra."

Ända sedan hon var liten har Maja Grå varit annorlunda. Det är en hemlighet hon inte kan dela med Jack, mannen som hon älskar. Tillsammans har de flyttat till det skotska höglandet. Till Tistelblomman, ett ensligt beläget hus med en sällsam dragningskraft. De trivs i det gamla kråkslottet och njuter av sin förälskelse i den storslagna omgivningen.

Men i trakten viskas det om hemsökelser så fasansfulla att ingen i lokalbefolkningen vågar sätta sin fot på ägorna. Och snart förnimmer Maja en osalig närvaro i husets dunkla vrår. Samtidigt oroar hon sig för hur Jack skulle reagera om han visste att hon är klärvoajant och hur detta kan påverka deras framtid.

Allting kompliceras då Maja får ett sekretessbelagt erbjudande om ett jobb där hennes förmågor kan komma till användning vid brottsutredningar. Det känns som om hon ställs inför ett omöjligt vägval. När sedan Jack måste resa bort en tid blir Maja ensam med sina tvivel och hon tappar fokus på den gåta som det ödsliga huset ruvar på - något som visar sig vara ett dödligt misstag.

Tistelblomman är en blodisande och suggestiv spänningsroman, och den tredje fristående delen i den hyllade serien om Maja Grå"



Betyg:
1 2 3 4 5

måndag 23 april 2012

Världsbokdagen

Idag är det världsbokdagen. Kanske skulle fira med att läsa lite extra idag :)

måndag 16 april 2012

Garnethill

Lånade del två och tre i triologin om Maureen O'Donnell av Denise Mina.

"Inte nog med att Maureen O'Donnell blivit anklagad för mord, nu har dessutom fadern, som förgripit sig på henne under uppväxten, återvänt hem till Glasgow. Samtidigt har bästa väninnan Leslie blivit förälskad och tillbringar all sin tid med den nye pojkvännen.

När Ann Harris - klient på kvinnojouren där Maureen arbetar - plötsligt försvinner och hennes döda kropp en månad senare flyter upp på Themsens strand ser Maureen sin chans att fly hemstaden. Hon beger sig till London och hamnar där i en värld full av våld, svek och misstänksamhet. En efter en faller pusselbitarna på plats och Maureen börjar ana vad som egentligen hänt. Men tiden rinner iväg och hon måste få fram sanningen - till vilket pris som helst."


Blir ibland lite trött på hudvudpersonen i den här boken.  Kanske är den lika bra som de andra, men jag är lite mätt på Maureen tror jag. Skönt att ha avslutat triologin om om ett tag kommer jag att börja med de andra böckerna av författaren, men just nu tar jag en paus från Denise Mina.

Betyg:
1 2 3 4 5

Flickan under jorden

Köpte Flickan under jorden av Elly Griffiths efter att ha läst om författaren på flera bokbloggar. Verkade vara lättläst och spännande, och det var precis vad det var.
 
"I sumpmarken utanför King"s Lynn i Norfolk hittar polisen människoben. Man misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway. Det kommer att förändra hennes liv för alltid.
Den överviktiga Ruth Galloway närmar sig fyrtio och har försonats med tanken på att hon kommer att vara singel resten av livet. Hon bor ensam med katterna och radion som enda sällskap och föreläser på universitetet. När Ruth undersöker benen visar det sig, till kriminalkommissarie Harry Nelsons besvikelse, att benen är mer än tusen år gamla.
Ända sedan Lucy kidnappades har Nelson fått mystiska brev som innehåller referenser till rituella offer. När ännu en flicka försvinner och Nelson får ett nytt brev ber han Ruth om hjälp med att tolka breven. Samtidigt som Nelson och Ruth närmar sig varandra visar det sig att Ruth svävar i livsfara för att hon hjälper polisen. Jakten på kidnapparen blir en kamp mot klockan för både den försvunna flickan och Ruth själv.
Elly Griffiths debut som kriminalförfattare är en spännande berättelse med huvudpersoner som stannar hos läsaren långt efter sista sidans slut. Flickan under jorden är den första boken i serien om den färgstarka Ruth Galloway."

Spännande och välskriven. Är sugen på fortsättningen som väntar i bokhyllan, och tredje kommer i pocket nu i april. Perfekt om det inte var för mitt köpförbud av böcker...

Betyg:
1 2 3 4 5

Game of Thrones

Tänkte börja titta på tv-serien Game of Thrones som baseras på George R.R Martins böcker när den började på svt för ett par veckor sedan. Jag har spelat in den eftersom den går ganska sent och tänkt se den senare. Men jag har inte orkat och tänkt att det kanske inte är så bra.

Nu när jag var ledig i fredags så började jag titta, och nu vill jag inte sluta! Har sett två avsnitt om dagen, alla de sex avsnittet som visats på svt, och tycker att de borde sätta fart så jag får se fortsättningen! Är lite lockande att köpa hela första säsongen på dvd, men jag ska försöka att låta bli.

"I ett land där sommaren kan vara i decennier och vintern en hel livstid drar problemen ihop sig. Serien, som hade amerikansk premiär i april 2011, bygger på George R.R Martins bok "A Song of Ice and Fire". Några av huvudrollerna spelas av Sean Bean, Mark Addy, Alfie Allen, Emilia Clarke, Michelle Fairley och Aidan Gillen."

Tillägg 2012-04-16:
Väldigt spännande serie och när första säsongen är slut och vi får vänta på den andra här i sverige så får jag väl läsa böckerna under tiden. Det är en hel del att läsa. Serien heter Sagan om is och eld på svenska.

Del 1 Kampen om järntronen är på 737 sidor (Månpocket).
Del 2 Kungarnas krig är på 754 sidor (Månpocket).
Del 3 Svärdets makt är på 964 sidor (Månpocket).
Del 4 Kråkornas fest än nyutkommen 733 sidor (inbunden).
Del 5 A Dance with Dragons finns bara på engelska än så länge.
De två sista böckerna i serien, The Winds of Winter och A Dream of Spring har inte kommit ut än.

Undrar om det är möjligt att göra tv-serie på alla böcker, speciellt när inte alla är utgivna än. Men det tänker jag inte oroa mig för nu. Jag har två avsnitt kvar på säsong 1 och säsong 2 har nyss börjat i USA så jag klarar mig ett tag, och läggs serien ner vet jag vad jag ska läsa ;)

Exil

Har läst ut Exil av Denise Mina, den andra boken i Garnethilltriologin om Maureen O'Donnell.

Boken börjar med ett mord, och naturligtvis blir Maureen inblandad. Det börjar med att hon ska ta reda på vad som hänt med en av kvinnorna från kvinnojouren där hon jobbar och det visar sig vara värre än vad hon trott från början.

"Inte nog med att Maureen O'Donnell blivit anklagad för mord, nu har dessutom fadern, som förgripit sig på henne under uppväxten, återvänt hem till Glasgow. Samtidigt har bästa väninnan Leslie blivit förälskad och tillbringar all sin tid med den nye pojkvännen.

När Ann Harris - klient på kvinnojouren där Maureen arbetar - plötsligt försvinner och hennes döda kropp en månad senare flyter upp på Themsens strand ser Maureen sin chans att fly hemstaden. Hon beger sig till London och hamnar där i en värld full av våld, svek och misstänksamhet. En efter en faller pusselbitarna på plats och Maureen börjar ana vad som egentligen hänt. Men tiden rinner iväg och hon måste få fram sanningen - till vilket pris som helst.

En stark berättelse kryddad med svart humor, av en av Storbritanniens mest intressanta, unga författare."

Hade tänkt börja på Varma kroppar efter den här, men nu är jag sugen på att läsa den sista boken i serien så jag får vet hur det går.

1 2 3 4 5



söndag 15 april 2012

Påsklovsläsning

Det blev en hel del läst under påsklovet. Sträckläste del 2 och 3 i Hungerspelstriologin, fortsatte med Tistelblomman och sen Janusstenen.

Josefin läste tyvärr ut sina 2 böcker och hade inget att läsa sista dagarna. Hon försökte ta mina böcker och Tomas som hade med sig Vårlik, men jag tyckte inte någon av böckerna passar en 10-åring. Som tur var hittade vi en bok i hyllan i receptionen som hon kunde läsa på hemvägen.

Recension kommer senare.

söndag 1 april 2012

Sugen på att läsa

Hittade en bok i SF-bokhandeln som jag blev sugen på, men pga köpstopp på böcker just nu så får den läggas till listan "sugen på" istället.


Gustavs grabb

Tomas tycker om att läsa biografier och denna var bra sa han. Han har också läst Leif GW Perssons andra böcker. Och när jag inte hade något att läsa på tåget så lånade jag denna som e-bok på biblioteket.


"Och om nu detta är sant, att romanen om Madame Bovary i själva verket var Flauberts självbiografi, så är denna berättelse om min egen klassresa en roman om mitt liv och eftersom jag ännu en gång är fri att välja är det i vart fall ett sätt för mig att återförsäkra mig i min roll som författare, trots att det mesta som står här säkert är sant. Vad det nu spelar för roll, den här gången."

Ur inledningen av Gustavs grabb -- en roman om min klassresa.

Det var intressant ibland men ibland skummade jag för att komma framåt. Är nog inte den sortens bok som jag hade valt i vanliga fall. Jag tyckte att Leif GW Persson skriver bra så jag kanske skulle försöka mig på att läsa en av hans deckare istället.

Betyg:
1 2 3 4 5